Σελίδες

Δευτέρα, Ιανουαρίου 22

Δημοκρατία σε καμουφλάζ...


Θυμάμαι μικρός ακόμα ήμουνα το αεροπλάνο που έφερνε το Καραμανλή απ’ τη Γαλλία στη μεταπολίτευση κι ο κόσμος σήκωνε στα χέρια το σωτήρα του έθνους.

Θυμάμαι το δημοψήφισμα ΝΑΙ ή ΟΧΙ για τη μοναρχία στην Ελλάδα, και τους περισσότερους να πανηγυρίζουν που διώξανε το Τέως.

Θυμάμαι ακόμα πως την έκανε μ’ ελαφρά ο Εθνάρχης κι έστησε το Ράλλη ξέροντας ότι θα χάσει στις εκλογές του 81.(το ίδιο έκανε αργότερα κι ο Σημίτης με το Γιωργάκη)

Θυμάμαι τον Αντρέα με το ζιβάγκο και τα κλεμμένα συνθήματα της αριστεράς..

Χωρίς να εμπλέκομαι ποτέ με τα κοινά παρακολουθώ από απόσταση θα έλεγα τα πολιτικά γεγονότα της χώρας τα τελευταία 20 χρόνια και διαβάζω διάφορα για προγενέστερα έτη.

Τα τελευταία 50 χρόνια κυβερνούν το τόπο 2-3 οικογένειες και η αυλή τους..

Βάζω ερωτήματα στον εαυτό μου και προσπαθώ να τα απαντήσω εδώ και χρόνια..

Μπορεί κάποιος επειδή είναι γιος ή ανιψιός ή εγγονός έχει δεν έχει τα προσόντα να κυβερνήσει αυτό το τόπο;

Αυτό δεν είναι μια καμουφλαρισμένη μοναρχία;

Αν είχα μια εύρωστη εταιρεία θα διόριζα διευθυντή το Γιωργάκη; το Γιακουμάτο; το Λιάπη; τη Καννέλη; το Καρατζαφέρη; και δε μένω σ’ αυτά τα ονόματα μόνο μπορώ να γράφω μέχρι αύριο.. ονόματα βουλευτών.. δημαρχών.. νομαρχών.. διευθυντών.. και κάθε λογής εγκάθετων καρεκλοθεσήτων.

Γιατί λοιπόν πρέπει ν’ ασκώ το δικαίωμα της ψήφου;

Γιατί να ψηφίζω αφού όποιος κι αν βγει έχει σαν αυτοσκοπό τη καρέκλα και τη συνέχεια της οικογενειοκρατίας και όχι το καλό αυτού του τόπου και των πολιτών..

Γιατί να χάνω την ώρα μου για ψήφο και να χαλάω τη Κυριακή μου έστω και μια φορά τα τέσσερα χρόνια;

Αυτοί οι άρχοντες μας αξίζουν για να μας κυβερνούν;

40 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είναι απλό και το είπες μόνος σου, μην ψηφίσεις στις επόμενες εκλογές.

Shades είπε...

Δεν έχω σκοπό Λούκι μου όπως και στις δυο προηγούμενες εκλογές δεν πήγα.. αν κάποιος από όλους αυτούς με πείσει που πολύ χλωμό το βλέπω θα επανέλθω βέβαια.

Ανώνυμος είπε...

shadako,
exeis dikio...
alla oxi mono sto 8ema ths diakuvernhshs ths xwras alla pantou vlepoume to fainomeno ths mh axiokratias.. an exeis mparmpa sthn korwnh ola kala...
kai 8a ferw merika paradeigmata...
an exeis gnwsto sou ton dieu8unth ths douleias sou, 8a se valei se kaluterh 8esh me kaluteres apolaves..
an exeis gnwsto se kapoio dhmosio forea 8a ginei pio grhgora h douleia sou...
akoma kai sthn exodo sou prepei na exeis kana gnwsto metr gia na se volepsei se kalo trapezi...
ki alla polla p.x.
sapila pantou...
filiaaa

Ανώνυμος είπε...

Kι εγώ "πολιτικό" επώνυμο έχω...

Χμμ.. μωρέ λες.. ;

Shades είπε...

Soulmates.. παντού συμβαίνει έχεις δίκαιο αλλά το ψάρι βρομάει απ’ το κεφάλι.

Shades είπε...

Παιδίσκη.. και σε είχα πάρει με καλό μάτι τόσο καιρό.. αλλά δεν είναι δύσκολο άλλαξέ το όσο είναι καιρός ακόμα, και προς θεού μη το μάθει ο Ναυαγός.

Ανώνυμος είπε...

Αυτό είναι. Λειτούργησα (σύμπτωση! τις 2 τελευταίες φορές) και θα λειτουργώ ακριβώς όπως κι' εσύ. Τους είδαμε, τους μάθαμε. Το ζητούμενό τους ειναι ακριβώς αυτή η καρέκλα. Τρώγονται "στα παράθυρα" για εντυπωσιασμό. Μας έχουνε πάρει χαμπάρι... Αλληλοκατηγορούνται αλλά την τσέπη την έχουν Κόκκινοι, Πράσινοι, Μπλε, Κίτρινοι, όοοοοολοι ......δεξιά

Ανώνυμος είπε...

Είμαστε αυτό που επιλέγουμε...να ένας καλός λόγος να ψηφίζει κανείς.Να μην αφήνεται στις επιλογές των οπαδών των κληροδοτημένων ηγετών.
από την άλλη...οι δυνατοί δεν εχουν ανάγκοι να προσδιορίζονται μέσα από κανέναν ηγέτη. Κι έτσι βλέπω τους αποστασιοποιημένους από την πολιτική, δυνατούς.

Sigmataf είπε...

Ένα πολύ ωραίο σύνθημα που έχω δει στο δρόμο λέει.

¨Αν οι εκλογές μπορούσαν να αλλάξουν κάτι, θα ήταν παράνομες¨.

Όσο για το αν αξίζουμε ή όχι κάτι το έχουμε κάνει σαφές.

Το αξίζουμε!

Όπως στρώνουμε κοιμόμαστε.

Στην σιωπή μας πατάνε.

Shades είπε...

Κατερίνα πολύ κοντά σου είμαι..

Σιγματάφ πολλά συνθήματα είναι σωστά στο δρόμο.. μαζί κι αυτό που γράφεις.

Ανώνυμος είπε...

Είναι δύσκολη η θέση ενός πολίτη δικαίωμα ψήφου... Αν ήταν στο χέρι μας κανείς δεν θα ψήφιζε...(όπως εγω πχ που θα ειμαι UK και θα έχω δικαιολογία)Ομως είναι πόλη άσχημη μια πόλη που κανείς( ούτε οι πολιτικοί) δεν ενδιαφέρονται για τα κοινά...

Φοινιξ είπε...

Φϊλε Νίκο εγώ χάνω την κυριακή τον εκλογών μόνο και μόνο γιατί είναι υποχρεωτική η ψηφοφορία εδώ στην κύπρο ακόμη τουλάχιστον.
Αλλά και που πάω άκυρο ρίχνω γιατί δεν διαφέρει και πολύ απο εκεί...

Shades είπε...

Γεια σου Ανατολή μου.. καιρό έχω να σε δω.. καλή χρονιά.

Φίλε Φοίνικα ποτέ δεν τα πάω καλά με τα υποχρεωτικά.. προσωπικά πιστεύω ότι δεν υπάρχει πρέπει αλλά θέλω.

Ανώνυμος είπε...

Καλώς σε βρίσκω ξανά...
κοινές διαδρομές και σήμερα,
κοινές απόψεις!

Ανώνυμος είπε...

Νομιζω οτι ο βασικος λογος να ασκει καποιος το δικαιωμα της ψηφου ειναι αν μη τι αλλο προς τιμην αυτων που μοχθησαν για να εχουμε αυτο το δικαιωμα που σημερα θεωρειται απλα δεδομενο..
Μη με παρεξηγησεις δεν θεωρω λαθος τις αποψεις σου απλα σεβομαι οτι καποια δικαιωματα τα εχουμε απλα δεδομενα ενω αλλοι αγωνιστηκαν γι' αυτα..

Shades είπε...

Δε σε παρεξηγώ καθόλου Αλήτισσα και αυτό που λες είναι απόλυτα σωστό.. αλλά φαντάσου σε πιο βαθμό ευτέλεισαν οι πολιτικοί μας τη ζωή του τόπου που το βασικό που κάνουν είναι να πιάνουν καναπέδες σε κανάλια και να εκλιπαρούν καναλάρχες κι εκδότες για να είναι στην από μέσα για μια γαμημένη καρέκλα.. πώς να μην τους σιχαθεί ο κόσμος μετά.

Ανώνυμος είπε...

Η έλλειψη παιδείας μας μήπως είναι; Τα μικροσυμφέροντα μας ;
Πάντως έχω και μια ακόμα διαφωνία. Μήπως πρέπει να είμαστε πιο ενεργοί πολίτες, να είμαστε εντός όλων αυτών των μηχανισμών που μας κυβερνούν και να προσπαθούμε να αλλάξουμε τα στραβά που βιώνουμε;

Ανώνυμος είπε...

Οι παππούδες μας, οι γονείς μας, εμείς , τα παιδιά μας
ακόμα και τα παιδιά των παιδιών μας τα ίδια ονόματα θα διαβάζουν.
Φτάνει πια !!

Εδώ και χρόνια πάντα ρίχνω κενό φάκελο, γνωρίζω πως είναι ΚΑΙ αυτό λάθος αλλά έχω την συνείδησή μου ήσυχη πως δεν συνέβαλα με την ψήφο μου να στρογγυλοκαθίσει κανένας σε αυτή την πολυπόθητη καρέκλα .

Shades είπε...

Κοίτα Γιώργο ενεργός πολίτης είμαι και την αντίθεση μου την εκφράζω και με τη φωνή μου και με τις πράξης μου όπου με παίρνει.. δεν μπορώ βέβαια να σπάω τζαμαρίες και να πετώ μολότωφ.. όσο για την παιδεία μάλλον αυτοί που προανέφερα είναι υπεύθυνοι.

Ανναμαρία δεν ξέρεις πόσο χαρούμενο με κάνεις γι’ αυτή σου τη θέση.. όχι για το κενό βέβαια που ρίχνεις αλλά για το τρόπο που σκέφτεσαι.. άλλη μια έκπληξη ευχάριστη.

~~kindergarden teacher ~~ είπε...

..πολυ καλα τα λες ..και τα κανεις ..
ολοι αυτοί που σκοτωνονται και τρεχουν να μπουν ολοι για βόλεμα του περιγυρου τους ειναι και οχι για το κοινωνικό καλό ...ειχαν μια σκασιλααααααααα
..και γω ποτε δεν ημουν του βολεματος - του αντι βολεματος μαλλον θαλεγα -δεν τους εχω αναγκη καμία ..γιαυτο και δεν ψηφίζω κιεγω πια κανεναν τους

Shades είπε...

Κι εγώ του αντιβολέματος είμαι εκ πεποιθήσεως Σέβα μου...

Marina είπε...

Αν όλοι είχαν τα ίδια πιστεύω με σένα και κάνανε αποχή, δεν θα μας κυβερνούσαν οι άνθρωποι του "θα" που μοιάζουν μόνο μεταξύ τους και βέβαια δεν κάνουν τπτ.

Είναι πάντως πιό τίμιο να μην πάς παρά να πάς και να βάλεις μέσα στο ψηφοδέλτιο σαλάμι ή ένα φυλλο εφημερίδας.

Η αποχή κάτι δείχνει. Είναι μία μορφή αντίθεσης. Δυστυχώς είναι μερίδιο στην πίττα της εκλογολογίας. Ακόμη. Για να δούμε στο μέλλον.

Ανώνυμος είπε...

Το έχω σκεφτεί κι εγώ, αν τελικά μας αξίζουν. Αλλά ξέρεις κάτι; Εγώ εξακολουθώ να πηγαίνω να ψηφίζω. Γιατί είναι από τα λίγα όπλα που μας έχουν μείνει. Μπορεί να μην είναι και πολύ σπουδαίο όπλο, αλλά είναι ένα όπλο που φορές-φορές (αρκεί να το πάρουμε απόφαση), μπορεί να γίνει πολύ δυνατό.

Ανώνυμος είπε...

Να μη χάνεις τον καιρό σου για ψήφο. Να χάνεις το χρόνο που νομίζεις ελεύθερο αγωνιζόμενος για δημοκρατία, για βελτίωση της ζωής μας (όταν το 1/5 ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας). Είναι δικαίωμα που κατακτήσαμε με αίμα, το να φωνάζουμε και να διαμαρτυρόμαστε και να μιλάμε πολιτικά. Η ψήφος είναι το τελευταίο, αλλά αυτό που φαίνεται.

GhostHunter είπε...

Δίκιο δίκιο δίκιο...
Αλλά μην χάνεται η ελπίδα...
Είναι ότι χειρότερο.
Κι αυτό είναι που θέλουν όλοι αυτοί.
Να αδιαφορήσουμε...

Ανώνυμος είπε...

Όταν λέω παιδεία ντάρκ εννοώ την γενικότερη παιδεία που κουβαλάμε όλοι μας. Δηλαδή έχω ακούσει κόσμο να λέει : Εγώ μια ζωή ΠΑΣΟΚ ψηφίζω ή εγώ μια ζωή ΝΔ ψηφίζω, ή οτιδήποτε άλλο. Δηάδή δεν μπαίνουμε στον κόπο να κριτικάρουμε αν καποιος έκανε κάτι σωστό ή κάτι λάθος. Δεν χρησιμοποιούμε κριτήρια για την επιλογή μας. Ψηφίζουμε εκ παραδόσεως ή μικροσυμφέροντος. Ο τάδε θα με διορίσει θα με μεταθέσει θα μου βρεί δουλειά. Όταν πάει να ξεκινήσει κάτι προς την σωστή κατεύθυνση, τότε όλοι μας διαμαρτυρόμαστε γιατί μας χαλάει την σούπα. Μάθαμε λιγάκι να ζούμε έτσι, μη αξιοκρατικά και να χειριζόμαστε τα μέσα για τις δουλειές μας. Αντίδραση λοιπόν. Και όταν λέω αντίδραση ασφαλώς δεν εννοώ να σπάμε και να ριμάζουμε. Αντίθετα. Αντίδραση ο καθένας με τον τρόπο του και στον χώρο του. Να δώσουμε να καταλάβουν οι λογής λογής πολιτικάντηδες οτι δεν είμαστε πιά τα κορόϊδα και ένας αριθμητικός όχλος. Είμαστε άνθρωποι με πιστεύω , αρχές, πνεύμα ισονομίας και ισοπολιτείας. Να μην ψάχνουμε πως θα πάμε μπροστά στην ουρά αλλά ούτε και να επιτρέψουμε να μας σπρώχνουν πρός τα πίσω. Θα πάμε με την σειρά που ήρθε ο καθένας.

Ανώνυμος είπε...

Γενική αρχή:
Οι λαοί έχουν τις ηγεσίες που τους αξίζουν.

Όταν ο λαός θεωρεί την πολιτική πεδίο εξυπηρέτησης φτηνών προσωπικών επιδιώξεων, θα βλέπει τους πολιτικούς σαν τους τσαγκάρηδες, τους χασάπηδες, τους καφεντζήδες και γενικά όλους τους επαγγελματίες που αφήνουν τις επιχειρήσεις στα τέκνα τους.

Αυτό θα αλλάξει με 2 τρόπους. Επιφανειακά όταν δημιουργηθεί τρίτος πόλος και ουσιαστικά όταν μορφωθεί επιτέλους αυτός ο λαός.

Υ.Σ. Έμαθα για το επίθετο της παιδίσκης, δηλώνω αηδιασμένος και προτίθεμαι να της το αλλάξω, να της δώσω το δικό μου ίσως.

Shades είπε...

Μαρίνα.. μόνο αν γίνουμε πολλοί αυτοί που δε πάμε να ψηφίσουμε ίσως κάποιους ταρακουνήσουμε.. η αποχή είναι συνειδητοποιημένη αντίδραση δε φτάνει όμως για ν’ αλλάξει μια κατάσταση απλά τη καταγράφει.

Αγγελική είναι όπλο όπως λες αλλά με τη πόλωση και το δικομματισμό έχουν κάνει το όπλο σφεντόνα.. το έχουν φέρει στα δικά τους μέτρα..

Δείμο με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο.. και με οποίο τρόπο και μέσο διαθέτω κάνω λατομικά το δικό μου αγώνα και τη δική μου διαμαρτυρία ασταμάτητα.. από ένα κατεδαφισμένο σπίτι αν καταφέρω και μαζέψω έστω κι ένα άχρηστο τούβλο θα είναι πιο καθαρό.. και παροτρύνω κι άλλους να κάνουν το ίδιο.

Φάντασμα δεν είμαι απ’ αυτούς που τα παρατάνε και το βάζουν κάτω.. θα παλεύω με όλες μου τις δυνάμεις για κάτι που νομίζω σωστότερο και δικαιότερο.

Γιώργο μου τώρα σε κατάλαβα απόλυτα.. φαντάστικα ότι ανοίγω διάλογο με προσωπικότητες που βλέπουν κι επιλέγουν ποιο είναι το καλό αυτού του τόπου και όχι ψηφίζω ΠΑΣΟΚ γιατί είναι κι ο μπαμπάς μου.. πρέπει ο καθένας από εμάς να αποβάλει από μέσα του τη νοοτροπία του προσωπικού βολέματος αν θέλουμε κάποτε ν’ αλλάξει κάτι..

Ναυαγέ στη χώρα που ζούμε και τρίτος πόλος να δημιουργηθεί και τις καλύτερες προθέσεις κι αν έχει.. αν δεν αλλάξουμε εμείς νοοτροπία θα γίνει ίδιος με τους άλλους σε πολύ λίγο χρόνο.. όσο για τη μόρφωση προσωπικά πιστεύω ότι χρειαζόμαστε κοινωνική μόρφωση αυτή που παραδίδεται στα σπίτια απ’ τους γονείς κι όχι στα σχολεία.

teo είπε...

Πάντως εγώ για την ώρα 2-3 φορές που είχα δικαίωμα ψήφου δεν έκανα τον κόπο να πάω...σίγα μην κάτσω να ασχοληθώ με αυτούς...
Άσε μην μιλήσω για την παιδεία που είμαι και θύμα αυτής της υπόθεσης τον τελευταίο καιρό...
Για την ακρίβεια όχι τον τελευταίο καιρό αλλά από τότε που πάτησα το πόδι μου στο νηπιαγωγείο!!!!
Δεν ασχολούμαι άλλο ( για την ώρα ;) )
...cya around Shades

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς ντάρκ ψηφίζουν και αυτοί. Μάλιστα είναι περισσότεροι αυτοί και όχι απλά ψηφίζουν συνήθως αυτοί βγάζουν κυβερνήσεις. Διαφωνείς;

Shades είπε...

Δε διαφωνώ καθόλου Γιώργο μου.. και ίσως αυτή θα πρέπει να είναι η υπέρβαση που είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε.. να τους ξυπνήσουμε να τους βγάλουμε απ’ το βολικό καναπέ τους να τους πείσουμε ν’ αλλάξουν τρόπο σκέψεις.. το ξέρω είναι δύσκολο αλλά προσωπικά μ’ αρέσουν τα δύσκολα.

Shades είπε...

Θέλω εδώ να πω κάτι γενικό που έχω μέσα μου και θέλω να το μοιραστώ γαζί σας.
Είναι ίσως η πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησα αυτό το μπλογκ που οι απαντήσεις ξεφεύγουν από τα όρια του ευχαριστώ είσαι πολύ καλός και παίρνουν μορφή διαλόγου και ανταλλαγή θέσεων που έχει σαν αποτέλεσμα να σας γνωρίσω καλύτερα.
Εύχομαι και στο μέλλον να υπάρχουν θέματα διαλόγου στο μπλογκ μου αλλά και στα δικά σας που θα μπορούσα να αλλάζω απόψεις.. κοινούς προβληματισμούς.. διαφωνίες..
..όλα αυτά βοηθάνε το διάλογο και τον έχω ανάγκη.

Αρί-μαρί είπε...

Σε όλη μου την ζωή έχω ψηφίσει μόνο μία φορά κι αυτή λειψή(δεν πήγα στις επαναληπτικές)
Αφού ξέρω εκ των προτέρων ποιος θα βγει και χωρίς την πολύτιμη βοήθειά μου, γιατί να κάνω τον κόπο?
Με το συμπάθειο, αλλά τους έχω χεσμένους, όπως ακριβώς έχουν και αυτοί εμένα...

Ανώνυμος είπε...

Μαζί σου ντάρκ. προσυπογράφω.

candy's τετραδιάκι είπε...

Kι εγω μια φορα εχω ψηφισει:)
Eιμαι μικρη ακομα :P

candy's τετραδιάκι είπε...

Kι εγω μια φορα εχω ψηφισει:)
Eιμαι μικρη ακομα :P

Shades είπε...

Ελπίζω μικρό μου να μη διπλοψήφισες όπως εδώ..
:)

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Τους αξίζουν αυτούς όλους οι πολλοί, οι πάρα πολλοί, που τους ψηφίζουν, και που, λόγω του βασικού κανόνα της δημοκρατίας, επικρατούν. Τους αξίζουν και εξ αντανακλάσεως, δηλαδή, τους αξίζουμε κι εμείς οι υπόλοιποι, η χώρα κατ' επέκτασιν.
Δεν φταίνε οι πολιτικοί - αυτοί είναι όποιοι είναι κι είναι, επί πλέον, τόσο καιρό στο προσκήνιο, ώστε δύσκολα μπορεί κανείς να δικαιολογηθεί πως δεν τους ξέρει, δεν ξέρει τα όρια και τις δυνατότητές τους. Άρα φταίμε εμείς, συνολικά. Φταίμε, γιατί επιμένουμε να ψηφίζουμε όπως ψηφίζουμε, γιατί μπαίνουμε στην λογική του "το μη χείρον βέλτιστον" κάθε φορά, του "ψηφίζω τον αναγνωρίσιμο", "ψηφίζω τον ένα να φύγει ο άλλος και μετά τον άλλο για να φύγει ο ένας". Κάπως έτσι δημιουργούνται οι φαύλοι κύκλοι και τα αδιέξοδα.
Δεν είμαι βέβαιος πως η λύση είναι να μη ψηφίζει κανείς καθόλου ή να περιγελά την διαδικασία. Εδώ και χρόνια έχω επιλέξει να ψηφίζω μικρούς πολιτικούς συνδυασμούς, άγνωστους και νέους ανθρώπους, underdogs της πολιτικής... Έχω κάνει την διαφορά; Όχι, φυσικά! Νοιώθω, ωστόσο, κάπως καλύτερα μέσα μου... νοιώθω πως δεν με καρόιδεψαν... πως ό,τι περνούσε από το χέρι μου, στο πλαίσιο των υφισταμένων κανόνων και της εκλογικής - όχι της βαθύτερα πολιτικής - διαδικασίας τόκανα!
Δεν φταίνει αυτοί, που πουλάνε - αυτοί, που αγοράζουν φταίνε... Το κακό είναι πως είναι περισσότεροι από εμάς, που προσπερνάμε!

Ανώνυμος είπε...

Ναυαγέ, αν δεν σας λένε πχ Τσουτσουνόπουλο στο επώνυμο, ίσως το σκεφτώ να το αλλάξω... χεχεχ..

Παρεμπιπτόντως.. καταθέτω πως έχω νοθεύσει σε εκλογές...

Αχ.. όλα τα 'πα..

Shades είπε...

Παιδίσκη μου γιατί το λες.. δε σ’ αρέσει να σε πλένε κυρία Τσουτσουνοπούλου.. είναι μακρύ και απολαυστικό..